Σελίδες

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη Θανάση Παυλόπουλου, υποψ. Συμβούλου


Παρακάτω η συνέντευξη στο 2014dsa.blogspot.gr 
του κ. Θανάση Παυλόπουλου εκλεγμένου Συμβούλου ΔΣΑ 2011-2014 και υποψηφίου Συμβούλου με την παράταξη Κοινωνία των Δικηγόρων, 
στις εκλογές της 23-24/2/2014Α) Ποιο το βασικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς σας; 

Ασχολούμαι με τα κοινά του δικηγορικού σώματος από τότε που ήμουν ασκούμενος συμμετέχοντας στο πρώτο Δ.Σ της ΕΑΝΔΑ. Πολλά που υποστηρίζαμε τότε έγιναν πράξη τα επόμενα χρόνια. Καθ’όλη τη διάρκεια των  ετών, από τη θέση του συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου δύο υπήρξαν οι βασικές προτεραιότητές μου.

Πρωτίστως η βελτίωση των όρων της καθημερινής εργασίας του δικηγόρου. Από το να αποσυμφορηθουν οι ουρές αναμονής στα Δικαστήρια μέχρι να καταργηθούν οι  πιεστικές δικονομικές προθεσμίες. Από το να σέβονται οι Δικαστές το δικηγόρο στο ακροατήριο μέχρι να μπορεί ο δικηγόρος να εισπράττει αμοιβές αντάξιες της εργασίας του. Η παρουσία μου στο χώρο των δικαστηρίων ως μαχόμενος δικηγόρος μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω τα προβλήματα από μέσα και να προσπαθώ να βοηθήσω στην επίλυση τους, όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Το δεύτερο που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια, είναι να εφαρμοστούν με επιτυχία οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής στη Δικηγορία. Είχα τη χαρά να είμαι στους πρώτους φοιτητές που παρακολούθησε το ειδικό μάθημα «Ηλεκτρονική Επεξεργασία του Δικαίου" στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1985  και από τότε, συνεπαρμένος από την χρησιμότητα της πληροφορικής στη νομική επιστήμη, έχω συμβάλει στην προσπάθεια του ΔΣΑ, μέσω της Επιτροπής Τηλεματικής που λειτουργεί για το σκοπό αυτό, ώστε να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα σε αυτό τον τομέα, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση του δικογράφου, η αποϋλοποίηση των ενσήμων και η ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων, η παρακολούθηση της πορείας πολιτικών και ποινικών υποθέσεων μέσω του Ισοκράτη, ο εμπλουτισμός της τράπεζας νομικών πληροφοριών με χιλιάδες αξιόπιστες και χρήσιμες πληροφορίες σε επίπεδο  νομοθεσίας και νομολογίας, και πολλές άλλες εφαρμογές που βελτιώνουν τη δουλειά του δικηγόρου καθημερινά.

Ένα επίσης σημαντικό και επίκαιρο θέμα που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους είναι το Φορολογικό. Έχω προτείνει ήδη και ελπίζω μετά τις εκλογές να γίνει πράξη, και να δημιουργηθεί μέσα στον Σύλλογο ένα Γραφείο Φορολογικών Συμβουλών όπου  ειδικοί νομικοί και φοροτεχνικοί σε τακτική βάση θα προφέρουν σε κάθε δικηγόρο συμβουλές επί φορολογικών θεμάτων και στο Συμβούλιο προτάσεις και ενημέρωση σε φορολογικά θέματα ώστε να μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα «εισπρακτικά» νομοθετήματα της Πολιτείας και να αντιπροτείνουμε λύσεις που μας αφορούν.


Β) Ποια η κομματική σας τοποθέτηση και αν σας στηρίζει κάποιο κόμμα;

Το ζητούμενο δεν είναι αν ένας υποψήφιος έχει πολιτική ή κομματική ταυτότητα. Αυτό είναι πολλές φορές εύλογο και αναμενόμενο. Όμως, το σημαντικό και αυτονόητο, ιδίως στην εποχή που ζούμε τώρα και στην κοινωνική και οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, είναι ο εκλεγμένος σε θέση εκπροσώπησης, αφενός να μπορεί να αντιστέκεται και να αντιδρά έναντι πάντων, χωρίς να εξαρτάται από κομματικές γραμμές ή πολιτικές τοποθετήσεις και αφετέρου να αξιοποιεί τις όποιες πολιτικές σχέσεις του, προς όφελος  και μόνο των συνδικαλιστικών επιδιώξεων του κλάδου που εκπροσωπεί.  Γ) Ποια η γνώμη σας για την αποχή (40% το 2011) και ποια η εκτίμησή σας για το 2014;

Η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς συναδέλφους να μην προσέρχονται στις εκλογές, θεωρώντας πως όποιος κι αν εκλεγεί, θα υπάρξει στο τέλος το ίδιο αποτέλεσμα. Όμως, αυτή είναι μία λανθασμένη επιλογή. Αποδυναμώνει την οποιαδήποτε ισχύ που δίνει η μαζική παρουσία στις εκλογές προς τους εκλεγμένους και συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο, η αποδυνάμωση της εκπροσώπησης του σώματος. Όσο πιο σκληρές και δύσκολες είναι οι συνθήκες που βιώνουμε, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η συμμετοχή των δικηγόρων στις εκλογές. Πιστεύω στο ένστικτο και στη δυναμική του σώματος, και πιστεύω ότι τελικά θα συμμετέχουν στις εκλογές περισσότεροι δικηγόροι από το 2011 και θα αξιολογήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις υποψηφιότητες ερευνώντας τους κατάλληλους μέσα από το έργο, τις ιδέες και την προσωπικότητά τους.


Δ) Ποια η θέση σας για τη φορολογία των Δικηγόρων και για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών;


Το ασφαλιστικό και το φορολογικό, είναι δύο μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωσή μας. Αναδεικνύονται πάντα στις εποχές οικονομικής κρίσης και αποτελούν την εύκολη λύση για την εκάστοτε κυβέρνηση να εισπράξει φόρους ή να μαζέψει εισφορές για να καλύψει τις δημοσιονομικές της τρύπες από το αρκετά πιεσμένο ήδη οικονομικά σώμα των δικηγόρων. Τα προηγούμενα χρόνια σε κάθε νομοθέτημα ή έστω απόπειρα της πολιτείας, είχαμε τεκμηριωμένες απόψεις και δίκαιες προτάσεις με σαφείς στόχους, αλλά δεν μας άκουσαν σχεδόν πουθενά στο βωμό των μνημονιακών επιταγών.. Ό,τι και να υποσχόμαστε ως υποψήφιοι στις εκλογές δεν έχει νόημα, εάν δεν μπορούμε να πείσουμε το κράτος, για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας και την βιωσιμότητα των λύσεων που προτείνουμε.
Το ζητούμενο βέβαια, είναι να οργανώσουμε εκ νέου το επάγγελμά μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε ανάγκη όσο γίνεται λιγότερο την κρατική παρέμβαση. Να παρέχουμε επαγγελματική και εξειδικευμένη εργασία, να έχουμε αλληλεγγύη και συντεχνιακή ενότητα μεταξύ μας και να απολαμβάνουμε δίκαιες προς τον κόπο μας αμοιβές.


Ε) Ποια η πρότασή σας για τους νέους Δικηγόρους;

Οι νέοι δικηγόροι και το μέλλον τους, αποτέλεσαν πάντα την αιχμή κάθε προεκλογικής διαδικασίας και οι υποσχέσεις έχουν γεμίσει δεκάδες φυλλάδια υποψηφίων. Ύστερα από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, υπήρξα και εγώ ασκούμενος και νέος και ακόμα είμαι κοντά στους νέους, αντιλαμβάνομαι ότι τα προβλήματα δεν κοιτάνε τα χρόνια δικηγορίας. Τα προβλήματα πλέον είναι διάχυτα στο δικηγορικό σώμα και επηρεάζουν όλες τις γενιές το ίδιο.
Υπάρχει όμως μία βασική υποχρέωση του Συλλόγου σε ότι αφορά τους νέους συναδέλφους. Να δημιουργήσουμε από την αρχή καλύτερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να μεταλαμπαδεύονται σωστά από γενιά σε γενιά τα ιδανικά και οι αξίες που πρεσβεύει το επάγγελμα και λειτούργημα μας και να βελτιωθεί η εικόνα μας προς την κοινωνία και το βιοτικό μας επίπεδο.
Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει πρωτίστως τη σωστή εξειδίκευση-προσανατολισμό των νέων συναδέλφων ανάλογα με το ενδιαφέρον τους αλλά και τις ανάγκες τις αγοράς, την συνεχή επιμόρφωση των νέων συναδέλφων με σεμινάρια μέσω προγραμμάτων e-learning και διαδικτυακή ενημέρωση για τα νομικά θέματα που τους ενδιαφέρουν ανά ειδικότητα καθώς και την λειτουργία εφαρμογής που θα δίνει την δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας μεταξύ γραφείων και συνεργατών, με κριτήρια επιστημονικά και γνωστικά και με την εποπτεία του Συλλόγου. 


Ζ) Λίγα λόγια για σας ως πρόσωπο

Είμαι ένας δικηγόρος στην ίδια θέση όπως όλοι οι συνάδελφοι, βιώνω τις ίδιες δυσκολίες και νιώθω τις ίδιες ανάγκες και πολλές φορές την ίδια αγανάκτηση για όλα όσα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς και για όσα δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Θεωρώ ότι καμιά προσπάθεια δε μπορεί να γίνει από ένα και μόνο πρόσωπο, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο, τις προτάσεις και την κοινή δράση, την ενότητα και την αλληλεγγύη του σώματος.
Οι εποχές που περιμέναμε τους Μεσσίες να μας σώσουν ή τους πολιτικούς φίλους για να μας βγάλουν από τις δυσκολίες, έχουν περάσει. Ο μόνος τρόπος είναι η κοινή συμπόρευση όλων με δυναμική παρουσία και φρέσκιες ιδέες, ώστε να προχωρήσουμε στη νέα εποχή της δικηγορίας που ήδη έχει έρθει. 


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ       
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΣΑ  
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
www.pavlopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου