Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη Παναγιώτη Περάκη, υποψ. Προέδρου ΔΣΑ


Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Περάκη, υποψ. Προέδρου ΔΣΑ με την Ανεξάρτητη Πρόταση







Α) Ποιο το βασικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς σας;


«Με γνώση και αποφασιστικότητα, χωρίς κομματικές και συνδικαλιστικές δεσμεύσεις». Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο που –πιστεύουμε ότι- χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά μου.

Θα 'θελα να σταθώ λίγο στη γνώση, επειδή νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που δεν του δίνουμε όση σημασία θα έπρεπε. Τα προβλήματα των δικηγόρων και της δικηγορίας είναι μία πολύ σοβαρή, πολύ περίπλοκη και πολύ δύσκολη υπόθεση Για να μπορέσει κανείς να τ΄ αλλάξει χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα γνώση. Γνώση των ζητημάτων, των λεπτομερειών, των εκατέρωθεν επιχειρημάτων, του εθνικού και διεθνούς πλαισίου, των ευκαιριών, των συσχετισμών. Γνώση του Συλλόγου, του τρόπου λειτουργίας του, των ανεπαρκειών, αλλά και των δυνατοτήτων του. Γνώση του θέματος γενικότερα, της υπόθεσης. Στη δουλειά μας, κανείς από μας, σεβόμενος τον εντολέα του, δεν θα αναλάμβανε να δικάσει μία σοβαρή, περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση χωρίς να έχει την αναγκαία καλή προετοιμασία, την αναγκαία γνώση. Το ίδιο νομίζω ότι πρέπει να ισχύει και για τη δική μας μεγάλη υπόθεση, τη δικηγορία, με εντολείς όλους τους δικηγόρους. Χωρίς την αναγκαία γνώση, καμία πρόταση, όσο ειλικρινής κι αν νομίζει ότι είναι, δεν μπορεί να έχει ούτε σοβαρότητα ούτε αξιοπιστία.
Καθ΄ όσον με αφορά, έχοντας ασχοληθεί πολύ ενεργά την προηγούμενη τριετία για τα θέματα των δικηγόρων ως μέλος του Δ.Σ., πιστεύω ότι διαθέτω το στοιχείο αυτό κι έτσι τολμώ να διεκδικώ την ψήφο των συναδέλφων μου (για τη δράση, τη στάση μου, τις προτάσεις, τις παρεμβάσεις, τις –πολύ συχνές…- διαφωνίες μου και την εν γένει δουλειά μου την τριετία που πέρασε, παρακαλώ όλους να ενημερωθούν υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, είτε από το site του συνδυασμού μας www.perakis.net είτε από το face book www.facebook.com/AnexartitiProtasi ).
Υπογραμμίζω πάντως ότι χωρίς τη σχετική αναγκαία γνώση είναι τελικά αλαζονικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Δεν είναι τόσο μικρά ούτε τόσο απλά ούτε τόσο εύκολα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Προσθέτω κάτι ακόμη για το βασικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς μου. Είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν είναι ουδέτερη. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα, με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που πάντα κρύβονται πίσω από αυτά, αλλά και με όσους – τα γνωστά κομματικά και συνδικαλιστικά κατεστημένα- παριστάνουν ότι τάχα ηρωϊκά αντιστάθηκαν, ενώ στην πραγματικότητα λιποτάκτησαν και φέρουν τεράστια ευθύνη για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι δικηγόροι.
Δεν χρειάζεται ν΄ αναφέρω ονόματα: Είναι αυτοί που και τώρα κάνουν ο,τι χρειάζεται γι αυτούς, ενώνονται για τις εκλογές, όχι για τις αλλαγές.


Β) Ποια η κομματική σας τοποθέτηση και αν σας στηρίζει κάποιο κόμμα;


Θα σας απαντήσω ευθέως και χωρίς υποκριτικές υπεκφυγές. Προέρχομαι απ΄ το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία, η σύγχρονη Κεντροαριστερά, είναι ο πολιτικός χώρος που με αντιπροσωπεύει. Εύχομαι ο χώρος αυτός να καταφέρει να ανασυγκροτηθεί σε νέες, υγιείς βάσεις, με νέους ανθρώπους και νέες πρακτικές, να μπορέσει μάλιστα να συναντηθεί και με άλλους χώρους, στους οποίους ανήκουν άνθρωποι από διάφορες κινήσεις ή κόμματα. Πιστεύω ευρύτερα στη συνάντηση και στη συμπόρευση όλων όσων θέλουν ειλικρινά ν΄ αλλάξουν την Ελλάδα προς το καλύτερο. Κρατώντας ο καθένας μας τις πολιτικές του απόψεις, μπορούμε άνετα –εγώ σίγουρα πάντως μπορώ- να συνεργαστούμε για ν αλλάξουν τα πράγματα που μας πνίγουν όλους. Αυτό που έχει εν τέλει σημασία είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από το τέλμα και την ακινησία του status quo στο χώρο μας και όχι η κομματική ένταξη ή η πολιτική καταγωγή ή η συνδικαλιστική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι σε απόλυτη αντιπαράθεση με όλα ανεξαιρέτως τα κομματικά και τα συνδικαλιστικά κατεστημένα.
Ως αποτέλεσμα των προαναφερομένων, η απάντηση στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας είναι ότι δεν με στηρίζει κάποιο κόμμα, με στηρίζουν όμως πολλοί σημαντικοί άνθρωποι (και τους ευχαριστώ γι αυτό) από διάφορα κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΡΑΣΗ, την ανανεωτική αριστερά, την Κίνηση των 58, αλλά και από άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς, ακόμη και από τη ΝΔ.


Γ) Ποια η γνώμη σας για την αποχή (40% το 2011) και ποια η εκτίμησή σας για το 2014;


Αν και δεν συμφωνώ μαζί τους, καταλαβαίνω τους συναδέλφους που απείχαν. Μέχρι σήμερα, τα τελευταία ιδίως χρόνια, ΔΣΑ για το δικηγόρο σημαίνει σχεδόν αποκλειστικά να δίνει χρήματα και να ψηφίζει κάθε τρία χρόνια – ή τέσσερα πλέον, βάσει του νέου Κώδικα Δικηγόρων - Πέραν αυτού ουδέν. Δεν συμμετέχει ούτε στο ελάχιστο στη λειτουργία του, δεν τη γνωρίζει καν, αφού λείπουν και οι πλέον στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας.
Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι η αποχή θα είναι μεγαλύτερη. Ελπίζω να διαψευσθούν. Αν οι δικηγόροι της Αθήνας θέλουν ν΄ αλλάξουν αυτά και αυτούς που τους πληγώνουν και τους ενοχλούν, πρέπει να πάνε στην κάλπη. Αυτή τη φορά πιστεύω ότι έχουν μία σοβαρή εναλλακτική: Τη δική μας Ανεξάρτητη Πρόταση (την οποία, ελπίζω, όλοι να πληροφορηθούν – οι θέσεις μας, αναλυτικά, είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο).


Δ) Ποια η θέση σας για τη φορολογία των Δικηγόρων;


Κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης Διοίκησης του Συλλόγου επιβλήθηκαν τα επαχθέστερα, ίσως, εδώ και δεκαετίες, φορολογικά μέτρα στο εισόδημα των δικηγόρων. Αυτό πρέπει να τονιστεί δεόντως γιατί αποδεικνύει ότι οι κορώνες και τα μεγάλα λόγια αποτελούν συνταγές σίγουρης ήττας. Απλά καλύπτουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης προς το συμφέρον των δικηγόρων.
Αυτά που άμεσα εμείς προτείνουμε είναι τα εξής:  
-Διαβάθμιση του ύψους του τέλους επιτηδεύματος ανάλογα με τα χρόνια δικηγορίας (λ.χ. 0-3 χρόνια, 3-8, 8-15, 15 και άνω) και το εισόδημα κάθε δικηγόρου. Έτσι, χωρίς να παραιτούμαστε από το αίτημα της πλήρους κατάργησής του, σε πρώτη φάση μπορούμε να έχουμε μία ρύθμιση η οποία μπορεί να γίνει δεκτή από την Πολιτεία και η οποία θα είναι δίκαιη, ιδίως για τους πλέον αδύναμους οικονομικά.

-Διαφοροποίηση του συντελεστή ΦΠΑ επί των δικηγορικών αμοιβών για παραστάσεις σε δικαστήρια και άλλες δικαστικές πράξεις. Συγκεκριμένα, θέσπιση πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (λ.χ. 8%) για τις αμοιβές αυτές, κάτι το οποίο αφενός θ΄ ανακουφίσει αρκετά τους δικηγόρους (στους οποίους κατά κανόνα μετακυλύεται το κόστος ΦΠΑ από τις αμοιβές αυτές), αφετέρου θα καταστήσει λιγότερο ακριβή και, συνεπώς, ευχερέστερη, την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα βέβαια, συνεχίζουμε να διεκδικούμε εδώ, αλλά και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, παρακολουθώντας ενεργά τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την κατάργηση ή δραστική μείωση του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

-Επαναφορά αφορολογήτου ορίου και θέσπιση τεκμαρτού ποσού επαγγελματικής δαπάνης, πέραν αυτών που προκύπτουν από αποδείξεις, το οποίο θ΄ αναγνωρίζεται ως έξοδο και θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.


Ε) Ποια η πρότασή σας για τους νέους Δικηγόρους;


Έχουμε αρκετές προτάσεις για τους νέους δικηγόρους, όπως άλλωστε και οι περισσότερες απ΄ τις προτάσεις μας για ένα καλύτερο αύριο της δικηγορίας αυτούς προφανώς αφορούν. Θέλω όμως ν΄ αναφερθώ σε μία ειδικότερη πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί και πιστεύω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι η εξής:
Οι νεοεισερχόμενοι σήμερα στη δικηγορία αντιμετωπίζουν ένα αδιέξοδο. Όσο ουτοπικό και πρακτικά ανέφικτο είναι για το νέο δικηγόρο ν΄ ανοίξει μόνος του γραφείο, άλλο τόσο δύσκολο είναι να βρει απασχόληση σε δικηγορικό γραφείο με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς αποδοχές. Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό προτείνουμε τη θέσπιση κινήτρων σε συμπράξεις νέων δικηγόρων για κοινή επαγγελματική εγκατάσταση ενός ελάχιστου αριθμού δικηγόρων και άνω, με υποδομές, εξοπλισμό και γραμματειακή υποστήριξη, όπως: σταθερό χαμηλό φορολογικό συντελεστή για μία δεκαετία, έκπτωση από το εισόδημα επιπλέον δαπανών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. Με τα κίνητρα αυτά και τον επιμερισμό της δαπάνης, οι νέοι δικηγόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν με αξιοπρέπεια τη δικηγορία, διαθέτοντας οργανωμένη και κατάλληλα εξοπλισμένη επαγγελματική εγκατάσταση, τις αναγκαίες υποδομές (ηλεκτρονικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκη, συνδρομές), δυνατότητα συλλογικής αντιμετώπισης περίπλοκων νομικών υποθέσεων και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης κάθε εντολής.
Στο παραπάνω πλαίσιο και ειδικά για τους νέους δικηγόρους, αλλά και, επεκτεινόμενη όπου προβλέπεται για όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, πρέπει να ενταχθεί και η χρηματοδότηση των δικηγόρων από το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, για πολλές δαπάνες και δράσεις (επισκευές, εξοπλισμό και συντήρηση γραφείου, δαπάνες παρακολούθησης σεμιναρίων και επιμόρφωσης, απόκτηση Η/Υ και λογισμικού, πρόσληψη προσωπικού κλπ). Οι πόροι υπάρχουν και ο ΔΣΑ, διαθέτοντας διαχειριστική επάρκεια, μπορεί ο ίδιος να αναλάβει και να διαχειρισθεί τέτοια προγράμματα, απλοποιώντας τις διαδικασίες για τον κάθε δικηγόρο, ο οποίος, απευθυνόμενος μόνο στο Σύλλογό του, θα μπορεί να έχει μία σημαντική οικονομική βοήθεια.
Επίσης, προτείνουμε τη μείωση της ετήσιας συνδρομής στο ΔΣΑ των νέων δικηγόρων και ριζική αλλαγή του συστήματος καταβολής μερίσματος, ήτοι μη καταβολή μερίσματος σε όσους ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο εισοδήματος, σε όσους δικηγορούν πέραν της 40ετίας κλπ. Οι πόροι αυτοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των συναδέλφων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και για τη δημιουργία υποδομών επαγγελματικής και επιστημονικής τους στήριξης.
Για τους ασκούμενους, πραγματική άσκηση για όλους και επέκταση του θεσμού της άσκησης στα Δικαστήρια.


ΣΤ) Τί πρέπει να γίνει με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών


Είναι προφανής η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης του εκρηκτικού προβλήματος της γενικευμένης σχεδόν αδυναμίας των δικηγόρων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να διεκδικηθεί άμεσα η δυνατότητα ρυθμίσεων με ρεαλιστικούς όρους.
Πέραν όμως αυτού, ειδικά για την ασφάλιση Υγείας, η άποψή μου (είναι άλλωστε γνωστές, νομίζω, οι εισηγήσεις μου στο ΔΣ για το θέμα και οι λοιπές σχετικές δικαστικές και άλλες ενέργειές μου, μπορείτε να τα βρείτε και αυτά αναρτημένα) είναι ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε νομική δυνατότητα για την εξαίρεση των δικηγόρων από την υποχρεωτική υπαγωγή στον ΕΟΠΠΥ. Πιστεύω ότι ο ΔΣΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ΝΠΙΔ, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στους δικηγόρους της Αθήνας.
Επιπλέον, αλλά και ανεξαρτήτως αυτού, ο ΔΣΑ, ως συλλογικός φορέας με χιλιάδες μέλη, μπορεί και πρέπει να συνάψει άμεσα, με αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρία και μετά από ανοικτή διαδικασία, ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για όλα τα μέλη του (με προαιρετική βέβαια τη συμμετοχή του καθενός), ώστε με την καταβολή ενός πολύ χαμηλού ασφαλίστρου να υπάρχει κάλυψη των αναγκών κάθε δικηγόρου και, ενδεχομένως, των μελών της οικογένειάς του, για υπηρεσίες υγείας, με δυνατότητα επέκτασης των παροχών του συμβολαίου και σε συνταξιοδοτικές απολαβές.


Ζ) Ποιες οι πρώτες κινήσεις σας αν εκλεγείτε;


Αφού ξεκουραστούμε για λίγες μέρες και μπορέσουμε να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι πάλι (...), οι πρώτες κινήσεις μας θα είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός του Συλλόγου, ώστε να γίνει ένας σοβαρός οργανισμός, αντάξιος των μελών του, που θα λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια (για τις προμήθειες, τις προσλήψεις, τα οικονομικά του, την εν γένει λειτουργία του – μια που σήμερα λειτουργεί χωρίς κανένα σχετικό πλαίσιο!).
Αυτό (δείτε και τις σχετικές προτάσεις μας στο διαδίκτυο), που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, σε διάστημα 1-2 μηνών, όχι μόνο δεν έχει κόστος, αλλά, αντίθετα, με βεβαιότητα θα φέρει εξοικονόμηση πόρων και θα μεταμορφώσει το Σύλλογο.
Το επόμενο που θα κάνω αμέσως αν εκλεγώ είναι ν΄ ανοίξω τις πόρτες του Συλλόγου στους δικηγόρους. Κατ΄ αρχήν, συγκροτώντας επιτροπές και ομάδες δουλειάς για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και καλώντας να συμμετέχουν σ΄ αυτές όλοι οι συνάδελφοι που έχουν ειδικές γνώσεις ή εμπειρία. Ξέρω ότι είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες αυτοί που με χαρά θ΄ ανταποκρίνονταν σε μία τέτοια πρόσκληση και οι οποίοι σήμερα αισθάνονται απορία και πικρία που ο Σύλλογος (ο Σύλλογός τους) ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τις γνώσεις και τα προσόντα τους.
Και, παράλληλα, προσφέροντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ηλεκτρονικά, τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των συναδέλφων στη λήψη των αποφάσεων για τα θέματα που τους απασχολούν.
Υπάρχουν πολλά ακόμη ασφαλώς που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτά γίνονται άμεσα, θα σημαίνουν αλλαγή εποχής (αιώνα, στην πραγματικότητα…) για το Σύλλογο, -καθιστώντας τον, εκτός των άλλων, και πολύ πιο αξιόμαχο- και θ΄ αλλάξουν ριζικά τη σχέση του με όλους τους δικηγόρους.


Η) Λίγα λόγια για σας ως πρόσωπο


Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένας κανονικός, ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που θέλει πολύ έντονα και με πάθος να αλλάξουμε πορεία. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των ιδεών και θεωρώ ότι αυτή είναι που πρέπει να κινεί τα πράγματα και να διεκδικεί τις αλλαγές, χωρίς να ποδηγετείται από ομάδες και συμφέροντα. Γι αυτό, άλλωστε, τολμώ να είμαι υποψήφιος για την Προεδρία του ΔΣΑ.
Επίσης, νομίζω ότι έχω έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Δεν προέρχομαι από δικηγορική οικογένεια ούτε είχα άλλου είδους βοήθειες, γι αυτό και έχω δουλέψει πολύ σκληρά –ακόμη εξάλλου αυτό συμβαίνει και σήμερα.
Λατρεύω τη δικηγορία και πιστεύω στο λειτουργηματικό χαρακτήρα της.
Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να προσπαθούμε να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι, και στη δουλειά και στη ζωή μας.
Με εκπροσωπεί, τέλος, ο στοχασμός του Dietrich Bonhoeffer, ενός λουθηρανού πάστορα, που σκότωσαν οι ναζί στις 9 Απριλίου του 1945 στη φυλακή του Flossenbürg, μεταξύ Νυρεμβέργης και Πράγας. Έλεγε μεταξύ άλλων: “Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που μας έχει δοθεί, διότι είναι αναντικατάστατο. Κάθε φορά που γυρνάμε για να κοιτάξουμε προς τα πίσω προβάλλει η ιδέα του χρόνου, που όντως χάθηκε. Χαμένος χρόνος είναι αυτός κατά τον οποίο δεν είδαμε ανθρώπους, δεν αποκτήσαμε εμπειρίες, δεν μάθαμε τίποτα, δεν δουλέψαμε, δεν υποφέραμε και δεν χαρήκαμε. Χαμένος χρόνος είναι ο χρόνος που δεν γέμισε, ο κενός χρόνος”.




Θ) Με μια φράση γιατί να σας ψηφίσει κάποιος


Γιατί έχω τη γνώση και την αποφασιστικότητα, χωρίς κομματικές και συνδικαλιστικές δεσμεύσεις, ν΄ αλλάξω τα πράγματα για τους δικηγόρους και το Σύλλογό μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου